Slotwoord Erik

05 December 2024

Slotwoord Erik

Slotwoord Erik Rombaut

Dag collega’s, dag allen,

Zonet mijn laatste schepencollege meegemaakt, tijd voor een afscheidsmijmering, makkelijker op deze manier dan voor de camera’s in de gemeenteraad.

Nooit gedacht dat ik ooit in de gemeenteraad zou terecht komen, laat staan dat ik schepen zou zijn geworden en dan nog bevoegd over de thema’s die me al mijn hele beroepsleven bezighouden, verbonden als ze zijn met dé uitdaging die ook mijn academische carrière heeft beheerst, de klimaatverstoring: waterbeheer, mobiliteit en biodiversiteit

Het was een heel leerzame tijd met meevallers en tegenvallers.

Eén van de grootste successen van de afgelopen legislatuur vind ik de goedkeuring van het masterplan blauwgroene woonas Blokstraatbeek. Dat plan heeft terecht  de aandacht getrokken in de wereld van de stedenbouw: een dorp dat zich gaat keren met een nieuwe façade naar een vergeten beekvallei, waar wandelen, fietsen, groen, waterbeheer en kernversterkend wonen centraal staan. Een enorme tegenvaller was dan ook het niet goedkeuren door de gemeenteraad van het wegenisplan private verkaveling Kronenhoek dat hier werk van zou maken en een trage verbinding inhield tussen de Vendelierstraat en het centrum, maar ook langs de blokstraatbeek zelf.

Ik ben ook trots op het bijenvriendelijker wegbermbeheer, de klimaatbestendige heraanleg van het gemeentepark, de nieuwe geboortebossen, de nieuwe wadi’s en de vele honderden nieuwe bomen die de groendienst in onze gemeente heeft aangeplant. Bomen zijn één van de meeste effectieve wapens in het opvangen van de toenemende klimaatstress. 

Andere successen zijn het gewaardeerde fietscomfort in de vernieuwde Sint-Niklaasstraat, op de fietssnelweg van t Kalf naar De Klinge en in de nieuwe fietszones, de komende bouw van de noodoverloop aan de Watergang van de Hoge Landen bij de Reepstraat, en de klimaatbufferende voorbeeld-aanpak van de landbouwkamer Klokputweg. Hopelijk wordt in de volgende legislatuur de omleidingswatergang bestudeerd omheen het krekengebied, langs de Rietlandstraat om ook bij hoge waterstanden in de Geule, de waterafvoer richting Verrebroek te garanderen, zonder impact op de gewenste waterstanden in het natuurreservaat zelf. En hopelijk wordt het wensbeeld trage wegenplan waarop ik ook héél trots ben opnieuw opgepakt, als één van de allerlaatste gemeenten in Oost-Vlaanderen.

Er bieden zich ook nieuwe kansen aan waarvan ik hoop dat onze gemeente ze zal oppakken zoals bijvoorbeeld het splinternieuwe Unesco Geopark Schelde Delta, waarvan onze gemeente sedert 27 maart 2024 integraal deel uitmaakt, een uithangbord voor lokaal toerisme en natuurinclusieve recreatie dat kan tellen.

Frustraties waren er ook en die hadden vaak te maken met de machteloosheid van een lokaal bestuur tegen hogere overheden. Zo blijft de lintbebouwing in onze gemeente verder doorgaan, een schepencollege zit vast aan de verouderde gewestplannen, waardoor in de zogenaamde landelijke woonlinten (als Bloempotstraat en Margrietstraat bijvoorbeeld), het platteland steeds maar verder autoafhankelijk wordt versnipperd. Of frustraties over hoe de hogere overheden het fietsvademecum als een vaststaande bijbel blijven hanteren. Of over hoe deze vervoerregioraad Waasland het openbaar vervoer in landelijkere gemeenten bleef afschaffen, Meerdonk en Hulst weten er alles over. Of de frustratie over hoe een nu al achterhaalde sociale woonwijk dreigt te worden gebouwd in het Broek, wat zelfs nog een wijk dreigt te worden met een aardgasnet ! Tijd om die plannen te updaten en er alsnog een klimaatvriendelijke toekomstbestendige energie neutrale sociale voorbeeldwijk van te maken.

In dat verband vond ik het heel spijtig dat de coronacrisis onze door mij geplande inspirerende studieuitstap naar de regio Utrecht, met onze gemeenteraad in 2020 onmogelijk heeft gemaakt. Ik ben trouwens graag bereid om die draad opnieuw op te pakken en de nieuwe gemeenteraad als gids mee te nemen op een dergelijke teambuildings-studieuitstap over sociaalecologische stedenbouw.

Tot slot aan de nieuwe gemeenteraad: neem geen klimaatpauze, Sint-Gillis Waas is een uitzonderlijk klimaat-kwetsbare gemeente, gegeven onze geografie geprangd tussen de Hoge Landen/Hoogeinde en de Schelde(polders). Onze echte uitdagingen zijn én sociaal én ecologisch. Ik ben dan ook heel blij dat Meerdangroen mee kan blijven sleutelen aan deze uitdagingen in het nieuwe gemeentebestuur. Alle succes toegewenst aan de nieuwe gemeenteraad, hopelijk toch met iets minder polarisatie.

Ikzelf heb opnieuw meer tijd voor de groententuin, voor de (klein)kinderen, voor lezingen en voor gastlessen in de academische en Unesco omgeving en voor de natuur- en milieubeweging. Maar ook voor terrasjes, natuurbeheer, wandelen en fietsen in onze mooie gemeente.

Ik hoop aan jullie verwachtingen te hebben voldaan als ‘public servant’.

Bedankt aan iedereen, ook in onze administratie.

Tot binnenkort.

Erik Rombaut

5 december 2024