Noodoverloop om wateroverlast tegen te gaan

14 Januari 2024

Noodoverloop om wateroverlast tegen te gaan

"De studie over Sint-Gillis-Waas is afgerond en een noodoverloop is de beste oplossing", zegt schepen van Waterbeleid Erik Rombaut (Groen).

Sint-Gillis-Waas krijgt nog dit jaar noodoverloop om wateroverlast tegen te gaan

 

De provincie Oost-Vlaanderen zal dit jaar een noodoverloop bouwen in de Watergang der Hoge Landen in Sint-Gillis-Waas. Bij hoge standen kan het water zo makkelijker afvloeien naar het poldergebied. Bij de recentste overstromingen bleef de gemeente gespaard, maar in het verleden zijn er wel al problemen geweest in Sint-Gillis-Waas.

De provincie Oost-Vlaanderen onderzoekt al een tijdje hoe het wateroverlast in de regio kan vermijden. "De studie over Sint-Gillis-Waas is afgerond en een noodoverloop is de beste oplossing", zegt schepen van Waterbeleid Erik Rombaut (Groen). "Een concrete datum is er nog niet, maar de provincie wil er vaart achter zetten. Het komt er zeker nog dit jaar."

Bij een noodoverloop kaneen dijk een stukje worden verlaagd, zodat het water langs daar kan wegstromen naar lager gelegen gebieden. "Voor ons zou het vooral gunstig zijn voor de Loeverbeek. Het water moet via de Watergang der Hoge Landen naar de Schelde in Beveren afvloeien, maar soms staat het waterpeil ook daar te hoog en dan kan dat niet. Dat geeft dan weer problemen in de dorpskern. Met een noodoverloop kunnen we in zo'n situatie het poldergebied aanspreken."

Ook hulp tegen droogte

De afgelopen weken had Sint-Gillis-Waas weinig wateroverlast. "We zijn door het oog van de naald gekropen, maar in het verleden zijn er wel grote problemen geweest. Met de klimaatopwarming zal het er niet beter op worden, dus we zijn heel blij dat er een oplossing komt. Het zal ook mogelijk zijn om water op te slaan in de polders, zodat landbouwers die neerslag in de zomer kunnen gebruiken wanneer de grond zeer droog is."

Bron Nieuwsbericht