Groene Pluim Sint-Gillis-Waas 2023

04 Mei 2023

Groene Pluim Sint-Gillis-Waas 2023

Uitreiking Groene Pluim Sint-Gillis-Waas 2023

Na de voorstelling van zijn boek "Vergeten land" maakte Co-voorzitter van Groen nationaal, afkomstig uit het landelijke Anzegem, de eerste Groene Pluim bekend van Sint-Gillis-Waas.

 

Groene pluim:

 

  • Meerdere lokale Groen partijen reiken een groene pluim uit, dus wij konden niet achter blijven. Initiatieven, organisaties of personen uit groot Sint-Gillis-Waas die op een sociale en/of ecologische manier bijdragen aan het verbeteren van onze samenleving willen we graag in de kijker zetten, bedanken en aanmoedigen.
  • Onze leden werden uitgenodigd om deze organisaties of personen te nomineren. En dit was onze shortlist: Wase Wind (Chris Derde), biotuinderij en biowinkel Kleibeek van Tine en Dirk, en Marc De Boey (landbouwbedrijf, Smaak van Waas, klimaat-transitie) .

Wase Wind, “samen Wase wind oogsten” omvat de essentie van deze coöperatie. Een coöperatie van mensen die investeerden in windenergie opgewekt in het Waasland, voor burgers en bedrijven in het Waasland. De klant is mede-eigenaar van het bedrijf. Wase wind hoeft geen hoge winstmarges aan te rekenen, want deze winst gaat uiteindelijk terug naar de klant en de coöperanten.

 

Biotuinderij en winkel Kleibeek van Tine en Dirk. Tine en Dirk telen biologische groenten en fruit voor verkoop in hun winkel en voor de “groentenmanden” die   Ook andere biologische voeding en producten van collega’s worden verkocht in de winkel in Sint-Pauwels. Tine is al meer dan 15 jaar actief bij Wervel, de werkgroep voor rechtvaardige en verantwoorde landbouw. Dirk is een fervente tuinier en werkte 15 jaar professioneel voor BioForum, de sectororganisatie voor biolandbouw in Vlaanderen.

Landbouw en natuur met elkaar verzoenen, ook onze volgende kandidaat zet zich hier voor in.

Marc De Boey, veeboer in SGW en iedereen in SGW kent wel zijn ijshoeve. Voor Marc staan gezondheid van mens, dier en plant centraal. Marc schakelde zijn klassieke landbouwbedrijf over naar een duurzaam landbouwbedrijf. Jersey koeien die minder uitstoten, kruidige graslanden voor mindere afhankelijkheid van de veevoederindustrie.

Marc onderzoekt hoe je van duurzame landbouw een verdienmodel kan maken. Hij deelt zijn kennis en helpt andere landbouwers om deze stappen te zetten. Marc legt de brug tussen landbouw en natuur.

Marc is ook de voorzitter van de “smaak van Waas”, een cooperatie van verschillende producenten uit het Waasland, die hun producten via de korte keten aanbieden.

  • Niet enkel Groen-leden, maar alle burgers van SGW konden stemmen.
  • Wie heeft uiteindelijk onze Groene pluim gewonnen: 

Na het tellen van de stemmen bleek Marc De Boey te zijn verkozen tot de Groene Pluim Sint-Gillis-Waas van 2023.

Hiervoor hadden we dan ook een fijn cadeau voorzien in de vorm van een uit klei gebakken Groene Pluim en een lekkere fles bubbels.

Laat het smaken Marc!