Feestelijke opening F411

10 November 2023

Feestelijke opening F411

Een feestelijk moment, de opening van een schitterend groen traject van de Fietssnelweg F411 tussen SN en Hulst.

 Het heeft even geduurd, er was veel overleg nodig, ondermeer omdat de gemeente de fietsers voorrang wou geven op de F411, in navolging van de stad Sint-Niklaas. We zijn vandaag trots op het resultaat.

Het tracé van dit nieuw aangelegde gedeelte tussen de rijksgrens en de E34 snijdt doorheen één van de mooiste natuurgebieden van het noorden van het Waasland: het Stropersbos. Het is comfortabel en royaal verbreed tot drie meter. Een ware luxe. We zijn niet langer beschaamd ten opzichte van de Nederlanders, we waren lange tijd jaloers op hun aanpak van het segment vanaf de grens naar Hulst toe.

Van zodra de weersomstandigheden het toelaten komt er nog een rode fietspad markering aan elk kruispunt en een middenbelijning over de hele lengte van het fietspad. Dat zal de zichtbaarheid tijdens de donkere maanden zeker nog verbeteren.

We zijn dan ook blij dat een compromis werd gevonden, een balans tussen landschap, natuur en veiligheid. Op het grondgebied van onze gemeente kruisen  twee belangrijke fietssnelwegen. F41 Zelzate-Antwerpen en F411 Sint-Niklaas-Hulst. Als gemeente kiezen we ervoor om fietssnelwegen overal voorrang te verlenen op het autoverkeer, op een zo veilig mogelijke wijze. Daar hebben de vele ongevallen met lichamelijk letsel aan de kruispunten alles mee te maken. Het zijn vandaag zwarte punten in onze gemeente, volgens onze lokale politiestatistieken.

Daarom gaan we heel binnenkort ook van start op het zuidelijke tracé vanaf de E34 naar Sint-Niklaas toe. Fietsers krijgen ook daar voorrang op het autoverkeer, zodat er daarover niet langer verwarring mogelijk is. Die plannen zijn recent op onze gemeenteraad goedgekeurd.

Erik Rombaut (schepen mobiliteit) wees erop dat straks het enige kruispunt zonder voorrang voor fietsers, de parallelweg langs de E34 dreigt te worden. Hij riep de administratie wegen en verkeer (AWV) om ook daarvoor na te gaan of voorrang voor fietsers niet kan worden ingesteld, om verwarring te voorkomen. Bovendien riep de schepen de administratie voor Wegen en Openbare werken (MOW) en de administratie van de provincie Oost-Vlaanderen op, om verder constructief samen te blijven werken met de gemeente Sint-Gillis Waas rond de zeer dringende verbetering van de fietssnelweg ten zuiden van de E34 naar Sint-Niklaas toe. 

Vanaf de Geinsteindestraat naar Sint-Niklaas toe wordt de F411 nog meer gebruikt (tot meer dan 3000 fietsers per dag). Daar is een breedte van 4 meter en meer wel degelijk wenselijk en écht noodzakelijk.

En laat ons dan nu het pad feestelijk infietsen en een glas drinken op het mooie resultaat.

 

Erik Rombaut

tv-oost