En als we nu eens ruilen in plaats van te betalen?

23 April 2016

En als we nu eens ruilen in plaats van te betalen?

In tijden van crisis groeit de belangstelling voor alternatieve vormen van economie waarbij op een sociale, creatieve en duurzame manier gekozen wordt voor een kwaliteitsvolle en bewuste levensvorm. 

Om het dolgedraaide systeem van steeds meer anders aan te pakken, gaan meer en meer mensen zoeken om, ondanks stijgende kosten en/of verminderde inkomsten de kwaliteit in hun leven te blijven garanderen, zelfs te verbeteren.   Een van die systemen is LETS, het Local Exchange and Trade System. LETS heeft een eigentijds systeem ontwikkeld waarbij een lokaal netwerk van mensen besloten heeft onderling goederen en diensten te ruilen. Eén op één ruilen is moeilijk en te beperkt. De persoon voor wie jij iets kan doen, kan niet noodzakelijk iets voor jou doen. Waarom niet de kring uitbreiden met mensen die allemaal iets te bieden hebben en iets willen vragen? Het gaat om kleine, niet-professionele diensten die anders door de mazen van het economisch web glippen (kleine herstellingen, vervoer, te veel aan eigen groenten ?) Hoe werkt dat praktisch? Je sluit je aan bij een groep en duidt aan wat je verlangens zijn en wat je zelf kan aanbieden. De waarde van een dienst wordt binnen het netwerk vastgesteld en afgerekend in een eigen waarde-eenheid ter vervanging van het officiële betaalmiddel. Elke groep heeft zo zijn eigen eenheid: Stafkes in Sint Niklaas, pluimpjes in Lokeren, beverkes in Beveren, enz. Lets beschikt over een goed uitgewerkt digitaal systeem om de transacties te verwerken. Als lid krijg je toegang tot het ELAS-systeem met inzage in de ledenlijst, ieders vraag en aanbod, de transacties, de stand van je punten?

Daarnaast is Lets ook een sociaal netwerk. Door veel leden te kennen krijg je zicht op ieders capaciteiten en op je eigen mogelijkheden. Veel mensen denken dat ze niets te bieden hebben. Niet waar, zeggen ze bij Lets: iedereen heeft capaciteiten en dus iets te bieden. Àlle diensten worden naar waarde geschat en gelijkwaardig r verrekend, bijv. een uur gespecialiseerde computerdiensten komt overeen met een uur poetsen. Iedereen vult dit in op zijn manier, zonder druk. We ruilen op ruilbeurzen, enkel voor Letsers, zodat alles in volle vertrouwen in een veilig kader gebeurt. Met andere groepen in de regio ruilen we onderling. Zo 'interletsen' we met Lets-groepen uit Sint-Niklaas, Lokeren, Beveren, Stekene, Gent?. alle met een eigen waarde-eenheid ter vervanging van de euro. Lets Vlaanderen stuurt en begeleidt. Kom gerust eens Letsen met ons ! 

BEA VAN GARSSE - [email protected]