Wase gemeenten hebben het gehad met afgeschafte busverbindingen: “Desnoods trekken we naar de rechtbank”

28 Mei 2024

Wase gemeenten hebben het gehad met afgeschafte busverbindingen: “Desnoods trekken we naar de rechtbank”

Ook Groen schepen Erik Rombaut ondertekende de brief.

 

MOERBEKE-WAAS/STEKENE/LOKEREN/SINT-NIKLAAS/TEMSE/KRUIBEKE/WAASMUNSTER/SINT-GILLIS-WAAS/ZELE - 

In het Waasland hebben ze het gehad met het groeiend aantal bussen van De Lijn dat geschrapt wordt. Als er niet dringend iets gebeurt dreigt alvast de gemeente Moerbeke-Waas om de Vlaamse vervoersmaatschappij in gebreke te stellen. Alle stads- en gemeentebesturen ondertekenden alvast een brief die naar De Lijn werd gestuurd.

Vrijdag 24 mei 2024 om 17:31

“In de Vervoerregio Waasland worden dagelijks tot soms wel 100 busritten per dag geschrapt. Hiermee laat De Lijn heel wat reizigers in het Waasland in de kou staan. Tegelijk ondergraaft De Lijn hiermee de geloofwaardigheid en het draagvlak voor het nieuwe vervoerplan, ook al begrijpen we dat de problemen zelf niks met het vervoerplan te maken heeft”, aldus de Wase burgemeesters in hun brief.

“Wat ons het meeste stoort, is dat er blijkbaar geen oplossingen in het verschiet liggen. Nieuwe concessionarissen zijn er pas in juli 2025. De problemen met de spitsritten zouden pas opgelost worden tegen september 2024. De problematiek van de niet-gereden daluurritten zou pas in 2025 kunnen worden opgelost. Dat is onaanvaardbaar.”

Examens

“Weldra beginnen de examens en een oplossing op korte termijn is echt noodzakelijk,” luidt het nog in de brief die werd ondertekend door Carl Hanssens, schepen voor Mobiliteit van Sint-Niklaas, de voorzitter van de Vervoerregio Waasland, Riet Gillis, gedeputeerde provincie Oost-Vlaanderen, burgemeesters Stijn Deschepper (Moerbeke-Waas) en Hans Knop (Zele) en de schepenen voor Mobiliteit Kris Van Duyse (Stekene), Erik Rombaut (Sint-Gillis-Waas), Lieve Truyman (Temse), Dimitri Van Laere (Kruibeke), Sabine van Rysselberghe (Lokeren) en Guido De Cock (Waasmunster).

“EU-land onwaardig”

“Dat dagelijks zoveel bussen zonder boe of bah worden afgeschaft, is een EU-land onwaardig”, zegt schepen van Mobiliteit Koen Mertens (Lokaal Liberaal). “Moerbeke, Stekene en Koewacht worden daarbij extra zwaar getroffen. We overwegen dan ook sterk om een ingebrekestelling op te maken, liefst in coalitie met andere getroffen gemeenten”, volgens burgemeester Stijn Deschepper (Lokaal Liberaal).

“Het perspectief dat pas op 1 september de spitsbussen kunnen worden gegarandeerd en pas in januari 2025 het hele net zou zijn hersteld, is doodzonde voor onze maatschappij en compleet onaanvaardbaar. Los van eender welke politieke partij, meerderheid en oppositie zullen hier samen aan hetzelfde zeel trekken, want dit kan echt niet meer”, besluit de Moerbeekse burgemeester. 

 

Artikel uit het Nieuwsblad