Sinds 2000 heeft Groen een fractie in de gemeenteraad van onze gemeente. De laatste legislatuur konden we (eindelijk) in het college meebesturen in coalitie met CD&V. De jarenlange absolute meerderheid van CD&V werd gebroken. We hadden een uitgewerkt programma dat een belangrijke bijdrage vormde aan het bestuursakkoord.
Ruimtelijke ordening, klimaat, leefmilieu (en afvalbeleid), dierenwelzijn, mobiliteit, waterbeleid en groenbeleid met biodiversiteit waren onze domeinen. Het overzicht toont dat we zowel binnen de eigen bevoegdheden als binnen het algemeen beleid onze stempel hebben kunnen drukken. Dit vraagt naar meer!
Omgeving
- Met het Masterplan Blauwe Groene Woonas Blokstraatbeek wordt voor grote projecten in het centrum van SGW een publieke meerwaarde Dit door multifunctionaliteit, openbaar groen, wadi’s en passages voor voetgangers en fietser in de projecten op te nemen
- De Beleidsvisie meergezinswoningen bakent de zones af in onze gemeente waar meergezinswoningen mogelijk zijn en bepaalt de voorwaarden waaraan individuele percelen moeten voldoen om dit mogelijk te maken. Hiermee hebben we kader voor kernverdichting en vrijwaren van de open ruimte.
- De procedure voor de ontwikkeling van een Ruimtelijk Uitvoeringsplan zonevreemde recreatie-infrastructuur is opgestart. Voor een aantal sport-, jeugd- en recreatieverenigingen wordt (eindelijk) een oplossing geboden voor de uitbreiding van de infrastructuur en rechtszekerheid i.v.m. de locatie.
- Voor de handhaving van stedenbouwkundige overtredingen werd een ‘verbalisant ruimtelijke ordening’ aangesteld. Hiermee en samen met de aanduiding van thema’s die prioritair zullen worden opgevolgd wordt handhaving structureel georganiseerd. Ingebed binnen Omgeving. Hiermee en ‘lokaal toezichthouder milieu’ (PV verharding) waardoor handhaving op structurele manier wordt georganiseerd.
Handhaving is een zaak van rechtvaardigheid zodat overtreders niet worden bevoordeeld t.o.v.. burgers die de regels volgen. - In het vergunningenbeleid werd extra aandacht besteed aan de beperking van de verharding, de hemelwaterverordening, heraanplant bomen, vergunnen van de aanleg voedselbossen, adviesverlening aan de hogere overheid onder meer over het natuurcompensatieproject van de Antwerpse Haven in het krekengebied van Sint-Gillis Waas
Leefmilieu en Afvalbeleid
- Opvolging van de PFAS-problematiek in onze gemeente: binnen de (complexe) bevoegdheidsverdeling werden door gemeente de noodzakelijke maatregelen getroffen: bijkomende staalnames, preventieve zogenaamde no-regretmaatregelen, aandringen bij Interwaas voor het nemen van de nodige maatregelen, organisatie van een informatiemoment voor de bewoners van de Kattestraat en omgeving.
De PFAS-problematiek is complex waarbij een evenwicht moet gevonden worden tussen juist inzicht en meedelen van informatie zonder paniek of onzekerheid bij de bevolking op te roepen. In de beginfase werd onvoldoende en laat geïnformeerd naar de burger en raadsleden. Dit had vermeden moeten worden. - Voor de handhaving van milieuovertredingen werd een ‘toezichthouder milieu’ met PV-bevoegdheid aangesteld.
- Het afvalbeleid wordt met MIWA uitgevoerd. Belangrijk was de introductie van het diftar-systeem. Dit kan als een succes worden beschouwd met de aanzienlijke reductie van het restafval en de uitbreiding van het sorteren binnen de verschillende fracties (PMD, GFT, papier en karton, …)
- Er werd een vuilnisbakkenplan opgesteld met een evaluatie van het bestaande aanbod t.o.v. het gebruik en noden. Dit resulteerde in een aanpassing van het aanbod (in aantal, locatie en volume). Het gebruik wordt verder opgevolgd en daar waar nodig gebeuren aanpassingen.
- Er werd binnen de administratie een GAS-vaststeller aangesteld specifiek voor sluikstort. Hierdoor kan sneller worden gehandeld wat resulteert in een duidelijke stijging van GAS-boetes.
- De vrijwilligers van ‘Schoon volk’ worden door de gemeente ondersteund en betrokken bij het afvalbeleid (o.a. via een enquête).
- Scholen en verenigingen worden aangemoedigd om aan de ‘operatie proper’ van Mooimakers deel te nemen (elke school in de gemeente doet dit)
- Aan De Geule werd op initiatief van het bestuur een gemeenschappelijke opruimactie van de vervallen vissershokjes georganiseerd met het Polderbestuur, Natuurpunt en de technische dienst.
-
Sluikstort autobanden Groenendam werd verwijderd…
Klimaat
Het klimaatbeleid van de gemeente werd ontwikkeld i.s.m. met Interwaas en Waasland Klimaatbeland.
Volgende engagementen en beleidsplannen werd goedgekeurd en zijn het referentiekader voor de verdere uitbouw van het klimaatbeleid.
- Ondertekening burgermeesterconvenant
- Goedkeuring door de gemeenteraad van het klimaatadaptieplan
- Goedkeuring door de gemeenteraad van het klimaatmitigatieplan.
- Installatie van een klimaatteam binnen de administratie
-
Het lokaal energie-en klimaatpact (LEKP) met een jaarlijkse rapportage over de gemeentelijke realisaties
Er werden een hele reeks concrete maatregelen genomen om enerzijds de CO2 uitstoot te beperken (mitigatie) en anderzijds om ons aan te passen aan de gevolgen van de klimaatverandering (adaptatie).
- De tussenkomst aan de sport- en jeugdverenigingen in de energiekosten werd omgevormd naar subsidies voor investeringen in duurzame energie: minder CO2 uitstoot en minder energiekosten zijn de doelstelling.
- Het ter beschikking stellen van de daken van De Route aan Megawattpuur voor het plaatsen zonnepanelen Dit via een coöperatieve waarin burgers kunnen participeren als hernieuwbaar energieproject. Dit werd uitgebreid naar het Welzijnshuis en de nieuwe politiepost.
- We hebben eigen zonnepaneelinstallaties op de bibliotheek van SGW, het Gemeentemagazijn, De Zandloper, Het Kompas en het ABC/gemeentehuis. Sinds het plaatsen van de eerste installaties in 2017 wekten al deze installaties samen al meer dan 400.000 kWh aan groene en duurzame energie in onze gemeente op.
- Het beheer van de openbare verlichting werd overgedragen aan Fluvius. Meer dan de helft is ondertussen verled, met minder lichthinder en minder energiekosten als resultaat
- Samen met Waasland Klimaatland werd gestart met twee elektrische deelwagen systeem aan Sint-Helena en op het Kerkplein.
- De introductie van de oranje (elektrische) Donkey deelfietsen aan de kerken van Sint-Pauwels, Meerdonk en De Klinge, aan Sint-Helena, gemeentehuis, de Wase Golf en de Turkeyenstraat. In totaal zijn er nu 15 plaatsen waar je een donkey rit kan afsluiten
- Aankoop van elektrische auto’s door de eigen diensten en elektrificatie van tal van machines voor groenonderhoud.
- Gemeentelijke participatie aan het woon- en energieloket met adviesverlening over renovatiemogelijkheden.
De maatregelen inzake aanplant van bomen en waterbeheer: zie groenbeheer en biodiversiteit en waterbeleid.
Dierenwelzijn
- Inrichting van een hondenloopweide in de Bagoniewijk
- Uitvoeren van het zwerfkattenbeleid i.s.m. RATO en Heartbeat 4 Cats (steriliseren of castreren van zwerfkatten om de populatie in te tomen).
- Plaatsen van diverse wildspiegels in onze gemeente zodat reeën worden afgeraden een weg over te steken
- Ondersteuning van Anegria, samenwerking tussen het ezelopvangcentrum en Katrinahof (plaatsen van een luifel)
Mobiliteit
- Het mobiliteitsplan werd goedgekeurd met extra aandacht voor voetgangers en fietsers
- Binnen de vervoerregioraad Waasland werden systematisch de belangen van onze gemeente verdedigd, vaak zonder succes. Het afschaffen van al het openbaar vervoer naar Hulst en Meerdonk zijn het trieste resultaat. Dat moet worden rechtgezet, de volgende jaren.
- Vele nieuwe wegmarkeringen werden aangebracht: talrijke nieuwe zebrapaden, nieuwe fietsoversteken aan 4 trage wegen in Grouwesteenstraat, plateaumarkering aan 6 fietsoversteken F41, nieuwe fietssuggestiestroken in Beekstraat, Holdam -en Baarstraat en Schoolstraat,..., een proef met middenrijbaanmarkering in de Holstraat, …
- De realisatie van de verbreding van de fietssnelweg F411 tussen E34 en de Nederlandse grens (i.s.m. de provincie), met voorrang voor fietsers op de alvast aan de kruispunten Buitenstraat, Polenlaan, Maatweg, Aststraat, Heerweg en Klokputwegel.
- De invoering van diverse nieuwe fietszones: omgeving Eeckberger, Heerweg, Koningstraat, Koningsdijk, Schooldreef, Kalf, Parkstraat.
- Openbaar vervoer: (standpunten in de Vervoersregioraad, gemeentelijk initiatief voor inrichting en betalen van scholieren busverbinding De Klinge-Meerdonk– Beveren, aankoop gemeentelijke bus voor leerlingenvervoer.
- Inrichten veiliger schoolomgevingen : Eeckberger, Zandloper, Kompas en De Wegwijzer (een jaarlijks project met subsidies van de provincie).
- Uitbreiding zone 30 in De Klinge en Sint-Pauwels.
- Het afschaffen beurtelings parkeren in Heidestraat, Polenlaan, Stationsstraat en Tybaertstraat en straks in de Pomstraat.
- Nieuwe veiligere verkeerscirculatie in Meerdonk.
- Aanbrengen van opvallende reflectoren langs talrijke wegen: Roskam, Geinsteinde, Aststraat, Drielinden, Baarstraat, Groenendijk, Collemanstraat, Hoogstraat, Grouwesteenstraat etc...
- Snelheidsremmers en poorten in Klingedijkstraat en Oude Molenstraat.
- Vernieuwde fietspaden aan Kluizendijkstraat, Schoolstraat en over de Wase Golf. Riant nieuw dubbelrichtingsfietspad langs de Sint-Niklaasstraat
- Systematisch afschaffen van voorrang van rechts (b.v. Baarstraat/Bunderstraat; Geinsteinde/sHondstraat , Aststraat/Gaverstraat; Loeverstraat/Aststraat; Heidestraat/Hogenakkerstraat en straks aan de Reepstraat/Kluizendijkstraat etc…)
- Voorontwerp Trage Wegenplan en voorbereiding heropening Blauwe Hoefwegel.
Waterbeleid
- Overdracht van het beheer van de riolering aan Riopact waardoor de realisatie van gescheiden riolering wordt versneld.
- Gescheiden riolering (Molenstraat, Dagsterrestraat, Parkstraat, …) gecombineerd met aanpassing wegeninfrastructuur en verbreding tweerichtingsfietspad in de Sint-Niklaasstraat.
- Overeenkomst met de provincie over de aanleg van een noodoverloop in de Watergang der Hoge Landen.
- Plaatsen van een stuw aan de Maatweg (voor behoud hemelwater in de Stropers) en van een stuw in de Watergang van de Hoge Landen nabij de Holstraat) voor vertragen waterafvoer uit Stekene.
- Voorbereiden afkoppelen waterloop 23 en aanleg bufferbekkens nabij de Doornstraat.
- Aanleg wadi’s, vergroenen en onthardingsprojecten (speelplaats Zandloper, speelplein Tweehagen, schoolomgeving Kompas, Kerselarendreef, Raymond Smet wijk…)
- Vergunningenbeleid: voorwaarden opleggen voor volume regenputten, infiltratieoppervlakte
- Realisatie waterbeheersplan in samenwerking met landbouwers in de Landbouwkamer Klokputweg
- Opstart droogteplan samen met Aquafin
- Gemeentelijk reglement tegeltuinen en ondersteuning van burgers bij ontharden en Tegelwippen
- Deelname aan het watertonnen project van Interwaas.
- Succesvolle onthardingsprojecten in de Recolettenlaan , Van Hovelaan, Warandewegel (De Klinge) en in de Sint-Pietersnieuwstraat
- Voorbereiding van de klimaatbestendige herinrichting Houtvoortstraat
Groenbeheer en biodiversiteit
- Het jaarlijks aanplanten van de geboortebossen.
- Het planten van honderden bomen en hagen langs talrijke (trage) wegen
- De realisatie van een veetunnel aan de Koningsdijk en herstel van de imposante rietkraag
- Participatie project Bosgroep Oost-Vlaanderen “klimaat robuuste en veerkrachtige bossen voor het Waasland”,
- Vergunningsbeleid: o.a. dossier behoud elzenhaag Lange Nieuwstraat
- Steun aan Natuurpunt omheinen van het natuurgebied aan De Warande in De Klinge.
- Herinrichting van het gemeentepark en Houtvoorsite Sint-Gillis Waas
- Plaatsen van huiszwaluwentillen aan GC De Route en in de Stropersstraat ’t Kalf
- Introductie Bijenvriendelijk wegbermbeheer, bouw bijenhotels en bijenburcht in De Klinge, deelname aan Maai-Mei-Niet, bloembollenacties, …
Landbouwbeleid
- Ondersteuning korte keten initiatieven
- Vergunnen voedselbossen
- Herstellende landbouw – Leaderproject Pomona
- Opstart project droogtebestrijding ’t Soete Water in samenwerking met Stekene en Beveren
Sociaal beleid
- Inhoudelijke bijdrage aan de vergaderingen van het Bijzonder comité sociale dienst
- Welzijnsvereniging: ondersteuning van de beslissing om het woonzorgcentrum te integreren in Zorgpunt Waasland waarmee we het publiek karakter kunnen veilig stellen, de dienstverlening kunnen verbeteren en financieel in evenwicht blijven, integratie van onze gemeente in Woonpunt Waasland
- Voor het woonwagenterrein werd een oplossing gezocht, voorlopig zonder resultaat.
Algemeen beleid
- Introductie van een bedrijfsbelasting naast de gezinsbelasting (zodat belastingdruk voor een bedrijf niet gelijk is aan dat voor een gezin en er differentiatie naargelang de klasse van het bedrijf)
- Ondersteunen van objectief gemeentelijk personeelsbeleid